tutorial #2: Cara mudah printscreen gambar guna photoscape

Assalamualaikum to all reader :)

Apa khabar semua pembaca setia blog FR ? ada yang masih sambut aidiladha lagi ke ? hehe ape ape pon FR harap pembaca setia blog FR sehat sehat belake deh . 

hari ni FR nak buat tuto . Tuto ape ? tengok tajuk tu !! hihi . tuto ni direquest oleh akak Hasmida.. sebenarnya dah lama dah akak ni request macam mana nak buat printscreen ni , tapi disebabkan kekangan masa so FR tangguh dulu..

sekarang semua assignment dah hantar dah jadi hilang sikit beban so boleh lah focus nak berbloggingg ni. almaklumlah FR ni student lagi , so kene hadap la semua benda ni . Ya dak student2 sekalian ? haaahaa,,,

ok.. sebelum tu . for akak asmida.. maaf ye sebab lambat tunjuk cara. 

so let's start

1. Mula-mula kene lah ada software photoscape tu.. dah nama pun printscreen guna photoscape kan. So bagi yang tak ada tu korang boleh download kat SINI.

2. Lepas selesai download, korang buka photoscape tu . akan keluar macam gambar kat bawah ni.



3. Step seterusnya korang ambik/ klik icon screen capture tu . Macam dalam gambar bawah ni .



hah.. nampak tak .. kotak kaler merah tu 


4. Dah klik .. automatik akan keluar kotak pop up yang panjang macam dalam gambar bawah ni .




5. Then , boleh lah pilih nak printscreen macam mana, full screen ke, window saja ke, n bla2.. pilih je yang mana suka. 

6. Lepas dah pilih, korang just klik capture yang mana korang nak.. faham tak ni. ?

Okay contoh la. korang nak capture full screen , korang just klik capture full screen then secara automatik gambar yang korang nak tu dah di printscreen kan . uhh complicated nye ayat . harap faham apa yang FR nak sampaikan .

oh sebelum terlupa FR ingatkan, *gambar yang nak di printscreen tu mesti dibuka terlebih dahulu sebelum menekan button capture.* 

7. okay . siap . ni contoh gambar yang telah di printscreen . Senang kan ? :)


huhu..cool tak ? haha 

8. selesai.. Selamat mencuba. 



                                                                                                         FR
oct.11.14






3 comments:

Yumida Huda said...

pic yg dah di printscreen nak tengok kat folder mana? dalam file PICTURE ke?

Aku Si Pencinta said...

thanks sangat-sangat ye dik... rase mcm sweet je nme akak ade situ... hehehe...

Mad Parihh said...

assalam singgah sini . .

jemput singgah blog saya :) . .

http://www.blogparihh.com/